Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Τι είναι η λεϊσμανίαση και πόσο απειλεί τον σκύλο σας;


Η νόσος μεταδίδεται απο τσίμπημα μιας συγκεκριμένης σκνίπας και όχι του κοινού κουνουπιού όπως πολύς κόσμος πιστεύει. 

Η νόσος προκαλεί σοβαρά κλινικά συμπτώματα στο σκύλο που συνήθως αρχικά εκδηλώνονται με υποτρίχωση γύρω από τα μάτια,δερματίτιδα στο σώμα με έντονη εμφάνιση πιτυρίδας,πληγές στις οστέινες προεξοχές καθώς και μεγάλα νύχια.

Στην εσωτερική παθολογία του σκύλου προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια κυρίως από την οποία και το ζώο καταλήγει. Μπορεί να εμφανιστεί όμως και ως χωλότητα στα άκρα ή να μην δώσει καθόλου εμφανή συμπτώματα και κατευθείαν να χτυπήσει τους νεφρούς. Γι αυτό είναι απαραίτητος ο εξαμηνιαίος έλεγχος που μπορεί να γίνει από 1 σταγόνα αίμα σε οποιοδήποτε κτηνιατρείο και να έχουμε αποτελέσματα σε 10 λεπτά! Εάν προλάβουμε τη νόσο νωρίς μπορούμε να την θεραπεύσουμε και ο σκύλος να μην εμφανίσει ποτέ μελλοντικά συμπτώματα,

Η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ ώστε κανένα πλέον ζώο να μην θεωρείται καταδικασμένο μιας και έχουμε θεραπεύσει πάρα πολλά ακόμα και με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια απλά απαιτείται διαφορετικό σχήμα φαρμάκων και πιο εντατική θεραπεία. Η νόσος επομένως έχει αντιμετώπιση και είναι απαράδεκτο να καταφεύγουμε στην ευθανασία ως εύκολη λύση. Ο σκύλος δεν μεταδίδει την ασθένεια ούτε στον άνθρωπο ούτε σε άλλους σκύλους.