1. Σε πολλά κουτάβια, αρχικά, δεν αρέσει το βούρτσισμα. Πηδούν και στριφογυρίζουν και δαγκώνουν την βούρτσα και τα χέρια μας, καθιστώντας έτσι δύσκολη την περιποίηση. Το βούρτσισμα είναι μια πρωτόγνωρη αίσθηση και μπορεί μερικές φορές να τα κάνει να νιώθουν λίγο άβολα, οπότε αρχίστε με βουρτσίσματα μικρής διάρκειας. Κάντε τη διαδικασία απολαυστική με τη χορήγηση λιχουδιών.
2. Διαλέξτε μια βούρτσα που δεν θα ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα του. Για κουτάβια με κοντό τρίχωμα, δοκιμάστε μια μαλακή βούρτσα με νάιλον δόντια για μωρά. Για τα κουτάβια με μακρύτερο τρίχωμα, δοκιμάστε μια κανονική βούρτσα με πλαστικά ή μεταλλικά δόντια και ελαστική βάση. Πάρτε αυτήν που έχει μικρές στρογγυλές άκρες σε κάθε δόντι, έτσι ώστε να μη γρατζουνά και να μη γδέρνει το ευαίσθητο τρίχωμα του κουταβιού.
3. Αρχικά αποσπάστε την προσοχή του με κάποιο μεζέ και χαϊδέψτε το μαλακά μια φορά στα πλάγια – όχι στην ραχοκοκαλιά – με το πίσω μέρος της βούρτσας. Σταματήστε και δώστε του τη λιχουδιά. Κάντε το πολλές φορές, και μετά αυξήστε σε δύο χαϊδέματα με το πίσω μέρος της βούρτσας. Αυξομειώστε τυχαία τον αριθμό των χαϊδεμάτων πριν σταματήσετε για να του δώσετε ένα κέρασμα.
4. Όταν αρχίσει να συνηθίζει, χαϊδέψτε το μερικές φορές με το πίσω μέρος της βούρτσας και μετά γυρίστε την ανάποδα και χαϊδέψτε το ελαφρά μια φορά με την κανονική πλευρά. Ανταμείψτε το σταματώντας και δίνοντας του ένα μεζέ. Καθώς μαθαίνει να ανέχεται την αίσθηση της βούρτσας, μπορείτε να το βουρτσίσετε λιγάκι πιο «σκληρά», χωρίς όμως να υπερβάλλετε.
5. Επαναλάβετε τη διαδικασία για τρία με πέντε λεπτά, δυο φορές την ημέρα και σε περίπου μια βδομάδα το κουτάβι σας θα ανέχεται περισσότερες… βουρτσιές και τελικά θα σας επιτρέπει να το βουρτσίζετε παντού. Συνεχίστε να παρουσιάζετε το βούρτσισμα σα μια ευχάριστη εμπειρία δελεάζοντας το, κατά διαστήματα, με λιχουδιές.